Podologie

Wat is podologie?

Een podoloog zal proberen uw klachten te verminderen en waar mogelijk deze op te heffen door middel van therapiezolen in de schoenen. De methode is erop gericht het evenwicht tussen spieren, pezen en banden te herstellen en de stand van de voet en de houding te verbeteren, waardoor pijnklachten en ongemakken kunnen worden verholpen. Wij gebruiken een podotherapeutische zool. Hierin zijn wat hogere elementen verwerkt die direct een verandering van de voet bewerkstelligen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor het eerste consult wordt u verzocht zoveel mogelijk schoenen mee te nemen waar u regelmatig op loopt. Er vind een uitgebreide anamnese (voetonderzoek) plaats waarin gevraagd zal worden naar uw klachten en uw leefomstandigheden.
 
 
 
Afhankelijk daarvan zullen er een aantal onderzoeken plaatsvinden om de oorzaak van de klachten te proberen te achterhalen en te beoordelen of deze klachten middels een therapiezool kunnen worden opgelost.
 

 
 
 voetscanner
 De zolen worden handmatig vervaardigd of gefreesd aan de hand van een Computerscan en zijn specifiek voor uw voeten gemaakt. Ze kunnen dan ook alleen door u worden gedragen. In overleg met u, wordt er een keuze gemaakt voor een bepaalt type zool, het gewenste formaat (halve -, driekwart- of hele zolen) en welk materiaal voor u het meest geschikt is. Ik streef ernaar de zolen binnen 2 weken af te leveren.

 

Stichting L.O.O.P.loop

Staat voor Landelijk Overkoepelend Orgaan voor Podologie. Podologen zijn opgenomen in een register dat wordt beheerd en gecontroleerd door de Stichting L.O.O.P. Zij zien erop toe dat de geregistreerde podoloog werkt volgens de protocollen die door de stichting zijn opgesteld en dat de geregistreerde podoloog regelmatig na-scholing of bijscholing krijgt.

 

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een podologisch onderzoek bedragen gemiddeld € 60,-. Afhankelijk van wat voor zolen er worden gemaakt zal de prijs voor de zolen variëren tussen de € 90,- en € 110,-. Een kort consult/na-controle kost € 16,50. Indien er aanpassingen nodig zijn aan de zool, is deze de eerste keer gratis. Daarna betaalt u, afhankelijk van de gevraagde aanpassing, tussen de € 17,50 en € 35,00. De totale prijs voor een paar zolen (inclusief onderzoek, zolen en na-controle) komt dan ongeveer tussen de 160 en 200 euro.

Ziektekostenverzekeraars vergoeden over het algemeen geheel of gedeeltelijk de kosten. Om tegenvallers te voorkomen adviseer ik u om voor uw eerste consult te controleren of u voor vergoeding in aanmerking komt op Voetklacht.nl (consumenten – zorgverzekeringen).

Wat als ik niet tevreden ben?

Allereerst: neem contact op. Een therapiezool kan alleen zijn werk doen als hij ook daadwerkelijk wordt gedragen. Het is mogelijk om nog een aantal correcties uit te voeren die het comfort van de zolen of de werking van de zolen kunnen verbeteren. Als u voor het eerst therapiezolen gaat dragen is er een gewenningsperiode van 1 à 2 weken. In die periode wordt u geadviseerd het gebruik van de zolen langzaam met een aantal uren per dag op te bouwen, totdat uiteindelijk de zolen de gehele dag kunnen worden gedragen. Als het dragen in de eerste dagen geen (bijv. spierpijn)klachten geeft, kunt u dit uiteraard sneller opbouwen. Duren de klachten langer dan 2 weken, heeft u pijn of zijn de bestaande klachten niet verholpen zoals u had verwacht, neem dan direct contact op.